úterý 10. ledna 2017

Jablečný ocet - recept

Moje kamarádka Iveta měla zájem o recept na jablečný ocet. Tak tady je:

Ingredience:
1 kg jablek
voda

Postup přípravy receptu:
Asi kilogram jablek dobře umyjte ve vlažné vodě, případně je vydrhněte kartáčkem na zeleninu. Zbavte je stopek i okvětí. Nahnilá jablka nepoužívejte. 
Pak je nastrouhejte na hrubším struhadle i se slupkou a jadérky. Nejvhodnější struhadlo je nerezové, neničí vitamín C.

Jablečnou hmotu dejte do tří- až čtyřlitrové zavařovací sklenice a hned zalijte studenou vodou tak, aby alespoň 5 cm od hrdla láhve zůstal volný prostor. Je potřebný pro kvašení a zabraňuje vytékání šťávy. Nádobu přikryjte talířkem a uložte do místnosti s pokojovou teplotou na 10 dní, dokud neustane kvašení. Její obsah každý den jednou či dvakrát promíchejte čistou, jinými pachy nenasáklou vařečkou.

Poté šťávu přelijte přes hrubé silonové nebo nerezové síto, tuhé zbytky vyždímejte. Sklenici mezitím dobře umyjte a přecezenou hustou šťávu do ní vlijte. Opět ji přikryjte
a postavte do studené spíže, tentokrát na 20 dní, bez míchání a odkrývání. Pak už bude mít šťáva žlutohnědou barvu a konzistenci džusu. Přelijte ji přes gázu a rozlijte do vyvařených lahví. Zazátkujte je a ulože na studeném místě.

Užití:
- Nejlepší je užívat jablečný ocet hned po ránu na lačno ve formě nápoje. 2 lžíce smíchejte s teplou vodou, případně doslaďte medem a vypijte po malých doušcích. Je to ochlazující a osvěžující nápoj. Pro velké ochlazování by se však neměl pít dlouhodobě a celoročně. 
- Výborný prostředek na srážení horečky - buď jako nápoj nebo vodu s octem na zábaly nohou a rukou tzv. octové ponožky. Je to vhodné i pro malé děti.
Pokud je horečka  provázena pocitem horkosti, je nás postup jiný než u pocitu chladu. Pokud je pocit horkosti, podpoříme obranné mechanismy. Podpořit játra a vyrovnat vnitřní prostředí. K tomu účinně slouží jablečný ocet, který dáme do vody a dítě ho popíjí. Je třeba dbát na kvalitu jablečného octa - takový, který vznikl přímo kvašením jablek.

Účinky:
Zachovává si všechny enzymy, vitamíny, minerály a prospěšné látky, které obsahují čerstvá jablka. Má antibakteriální, antimykotické účinky. Působí jako přírodní antibiotikum, které ničí patogenní bakterie a viry v těle. Napomáhá dobrému trávení a podporuje štěpení tuků - vhodný jako doplněk při hubnutí.
Při pravidelném užívání posiluje imunitu organismu. 

Jablečný ocet má v těle zásaditou reakci, tím pomáhá detoxikovat tělo.
Jablečný ocet ředí krev. To má také dopad na pročištění organismu od zamořujících zplodin způsobených nevhodnou stravou. Ničí hnilobné bakterie ve střevech.

Dále:
- Čistí ledviny
- Léčí infekce dutin, bolesti hlavy, bolesti v krku a chřipku
- Čistí pleť a tím odstaňuje problémy jako je akné nebo dermatitida
- Napomáhá ke snížení krevního tlaku a cholesterolu
- Ničí candidu (kvasinkovou infekci) a houby, osídlí  střevo přátelskými bakteriemi, čímž obvykle zastaví touhu po cukru
- Pomáhá při dně, artritidě a ztuhlých kloubech
- Podporuje tvorbu žaludečních kyselin, odstraňuje pálení žáhy




Zdroj: 
Původ receptu si již nepamatuji, pravděpodobně od Judity Hofhanzlové.
Účinky jsou odtud:
http://veganza.cz/index.php/zdrave-potraviny/286-jablecny-ocet-zazracny-elixir
Plus něco z knížky Radost ze zdravých dětí - Strnadelová, Zerzán



Žádné komentáře:

Okomentovat