středa 18. ledna 2017

Zázvorový obklad

Děti mají již delší dobu kašel, stále se opakuje a ne a ne se ho zbavit. Každý rok pozoruji, že se kašel chová jinak na podzim, to naše bylinkové tinktury zabírají, ale v lednu už to nepomáhá. Něco tomu chybí.
Zjistila jsem, že od ledna je potřeba se postarat ještě o dráhu ledvin. Našla jsem doma postup na zázvorový obklad a přijde mi, že to skvěle pomáhá. Je to trochu pracné, ale vyplatí se to. Já to aplikuju hned 3x naráz (3 dětem) a to už mi za tu námahu stojí. Všichni tři leží v posteli vedle sebe a měním jeden obklad za druhým. Pro některé je to fajn relaxace a někteří u toho třeba staví lego. Po 10 minutách obkládání dětí si dám ještě 5 minut na stojáka i já, abych o něco nepřišla. Vyzkoušejte, ledviny budou určitě pro.


Tu fotku, kde leží všichni tři jsem omylem smazala. Tak aspoň takhle.

Příprava: 
Nastrouháme čerstvý zázvor ve velikosti zhruba pingpongového míčku, šťávu vymačkáme (např. do jídla), dužinu zabalíme do bavlny (já používám bavlněný kapesník) a zavážeme.
Pokud nemáme čerstvý zázvor, můžeme použít stejným způsobem pytlík zázvoru sušeného.

Přivedeme do varu 3 litry vody, odstavíme a ponoříme do ní zabalený zázvor. Přikryjeme a necháme vyluhovat. Zázvor nesmí přejít varem, ale musí přijít do horkého. Po 15 minutách vymačkáme pytlík zázvoru pomocí dřevěné vařečky a vytáhneme. Máme zázvorovou vodu, se kterou budeme dále pracovat.

V některých zdrojích je uváděno dokonce 5 litrů. Proč se má dělat tak velké množství vody jsem pochopila až praxí. Ona ta voda celkem rychle stydne.... u 20 minutového obkládání je lepší větší množství vody a poklička.


Způsob aplikace:
Vezmeme dvě pleny nebo bavlněné ručníky a složíme je podél. Jeden vezmeme za oba konce, ponoříme do zázvorové vody a necháme nasáknout. Vytáhneme, oba konce uchopíme do jedné ruky a do vzniklého oka vsuneme vařečku a vykroutíme (vyždímeme). Látku protřepeme, složíme na požadovanou velikost a přiložíme na postižené místo. (Nutné dbát na teplotu, z počátku je látka vařící). Přikryjeme ručníkem a ještě dekou.
Hned si připravujeme stejným způsobem druhou látku a po 1-2 minutách vyměníme.
První den aplikujeme 5 minut, v dalších dnech, až si tělo zvykne dáváme po dobu 20 minut.
Tím docílíme významného vzestupu prokrvení, prohřátí a zlepšíme tím i odtok škodlivin z postiženého místa. Zázvor umožní vnesení tepla do hloubky. Obklad opakujeme vždy několik dní až týdnů. Po 10 dnech můžeme udělat přestávku a pak opět pokračovat. Obklad umožní významné zvýšení imunity a detoxikaci organismu.


Použití:
Obklad používáme všude tam, kde potřebujeme zvýšit teplo, metabolismus a prokrvení - na bolesti v zádech, deformativní změny kloubů, některé typy zánětů, jako je zánět močového měchýře nebo dutin, doplňuje ale také ledviny při nedostatku jejich energie.

Kontraindikace:
Obklad se nesmí používat na zhoubné nádory nebo na břicho těhotné ženy.

V některých případech můžeme po dobu 5 minut rozehřát postižené místo zázvorovým obkladem a pak na ně přiložit obklad bramborový, který se ponechává 2 hodiny.
(Obklad bramborový je ze str. 185 knihy Radost ze zdravých dětí.

Zdroj:
Radost ze zdravých dětí, Strnadelová, Zerzán

Žádné komentáře:

Okomentovat