čtvrtek 12. ledna 2017

Polštáře a polštářky - návod pro začátečníky

Dneska mám pro Vás návod na šití polštářku. Je to pro úplné začátečníky, dovolím si říci, že to zvládne každý. Ten růžový s medvědama ušila moje 6,5 letá dcera a ten první zelený s puntíky můj 9ti letý syn. Jeho první pokus v šití na stroji!



Velikost polštáře:
Nejprve si určete velikost výsledného polštáře, který chcete mít. V tomto návodu šijeme polštář velikosti 40x40. Na obrázku jsou ještě polšářky malé 20 x 20 cm.
Pro větší polštáře je vhodné zvolit již jiný návod než tento. Zde budeme tvořit obal přeložením (přesahem). U větších polštářů je již potřeba přidat zip nebo knoflíky na zavírání.

Co potřebujeme:
- látku obalovou velikosti 94 x 42 cm
- látku na vnitřní polšářek s výplní 82 x 42 cm
- výplň (ovčí rouno, pohankové slupky nebo jiný materiál)

1/ Namalujeme si plánek
Teď návod na výpočet látky polštářku 40 x 40 cm

* Postup výpočtu na obal:
K délce polštáře přičteme ješte jednou jeho délku (40 cm - dno), pak přičteme 8 cm na přesah (polštářek nebude mít zapínání, u menších to není třeba, bude mít přesah látky přes sebe) a okraje budeme muset zahnout tzn. na každý okraj 3 cm. Tím získáme výslednou délku obalu na polštářek: 40 + 40 + 8 + 3 + 3 = 94 cm. Šířka polštářku zůstává 40 cm + 2 cm (1 cm přídavku na každou stranu) = 42 cm.

* Postup výpočtu na polštářek:
Délka polštářku 2x, plus přídavky = 40 + 40 + 1 + 1 = 82 cm
Šířka polštářku 40 + přídavky 2 cm (1 cm na každou stranu) = 42 cm


2/ Látka na stříhání musí být již vypraná. Praním se látka vysráží. Pak jí vyžehlíme a nastříháme si látku na obal a na vnitřní polštářek včetně přídavků.

3/ Začneme výrobou polštářku. Vyžehlenou látku přeložíme na půlku lícem k líci. Sklad přežehlíme. Tužkou si namalujeme 1 cm okraje na třech nesešitých stranách. Sešpendlíme (špendlíky můžeme propichovat kolmo k čáře. Není je nutné při šití vytahovat, stroj špendlík přešije).
Uprostřed jedné nesešité strany si vyznačíme 6 cm, které nesešijeme, budeme tudy otáčet polštářek na druhou stranu.
Ušijeme. Růžky šikmo sestřihneme a nesešitou částí protočíme lícem navrch. Nůžkama pořádně srovnáme rohy, aby byly vytažené do maxima.
Vše vyžehlíme. Dbáme na to, aby sešité části pěkně lícovaly. Nesešitou část vyžehlíme také a to tak, aby přídavky byly na sobě pěkně sežehlené dovnitř. Bude se nám pak otvor dobře zašívat.

4/ Naplníme polštářek výplní. Druhy výplní rozvedu někdy později v jiném článku. Já preferuji přírodní výplně - ovčí rouno, pohankové slupky apod. Je dobré vyplnit polštářek o trochu víc, on se potom trochu slehne. Ale zase né moc, aby nebyl moc pevný.

5/ Zašpendlíme otvor k sobě a prošijeme. Polštářek je hotový. Paráda.

6/ Teď obal na polštář. Vyžehlíme látku. Kratší strany sežehlíme 2x po 1,5 cm na každé straně. Tak se nám obal nebude párat a bude to vypadat pěkně. Našpendlíme (opět špendlíky kolmo ke straně) a prošijeme.

7/ Obalem obalíme polštářek a vezmeme si skutečné míry. Při obalování si obal rozložíme lícem vzůru a polštářek položíme doprostřed látky. Zabalíme (látka by měla být nyní lícem k polštářku a rubem nahoru). Zjistíme si kolik budeme přesně zabírat na šířce 1 - 2 cm na každé straně? A uděláme si tužkou značku, kde bude přesně přesah látky.
Přesah polštářku

Přesah polštářku - detail

8/ Polštářek vyndáme, látku si přesně sesadíme (stále je naruby) a vyžehlíme překlady. Tužkou si namalujeme čáru po stranách v šířce, kterou jsme naměřili (1-2 cm). Sešpendlíme k sobě a prošijeme. Přídavky sestřihneme na 1 cm a obentlujeme.

9/ Otočíme lícem nahoru, pěkně vyrovnáme nůžkama rohy a vyžehlíme. Vložíme polštářek a máme hotovo! Gratuluji.

Pokud Vás šití nebaví nebo nemáte čas, ráda Vám polštářek ušiju.
Šiji i recyklo polštářky z Vašich oblíbených látek či oblečků.
Dostala jsem sukni pro holky, ale ta látka mi nedala spát. Sukně nic moc, ale polštářek ten by byl nádherný. Nakonec jsem si sedla a polštářek si z ní ušila. Na horní fotce je vidět, je to ten puntíkovaný barevný. Dělá mi každý den v posteli radost.

Máte zájem o můj výrobek? Pište na adresu: eva.dolakova1@gmail.com

1 komentář: