středa 17. dubna 2019

Jóga: Cvik na protažení zadní strany nohou

Objevila jsem jednoduchý cvik (sarva hita ásanu) na protažení zadní strany nohou. Je nenásilný a působí zde vlastní váha těla a čas. A to mě zaujalo.


Kontraindikací, tedy kdy se cvičení nemá provádět, je vysoký krevní tlak nebo závratě. A samozřejmě, pokud Vás při cvičení něco bolí nebo Vám zkrátka vůbec není příjemná.

Základní postoj: stoj mírně rozkročný, nohy jsou od sebe na šířku pánve. Důležité je, aby během cvičení byla kolena propnutá.

Průběh cviku: Cvičení je uvedeno jako dynamické (s výdechem dolů a nádechem nahoru), ale pro protahování zadní strany nohou je vhodné v pozici chvíli setrvat.
S výdechem, počínaje od hlavy, přejdeme pomalu obratel po obratli do hlubokého předklonu. Hlava a paže visí během cvičení volně dolů. V tento okamžik necháme působit váhu těla a čas. Za pár minut se posuneme o veliký kus dolů. Postupně se dostaneme níž a níže a nemusíme pro to nic udělat. Protahují se kolena, lýtka, stehna, vše co je zkrácené. Dech je v tuto dobu volný a uvolněný. S nádechem pomalu rolujeme obratel po obratli zpět do stoje.


Účinky: Protahuje zadní stranu nohou, dále je cvičení výborné jako kompenzační pozice po posilování a protahování zad a ramen. Cvičení tedy uvolňuje svaly zad, pletence ramenního, šíje a paží. Podporuje prokrvení hlavy a šíje a udržuje pohyblivou páteř. Je vhodné na uvolnění celých zad.

Zdroj: www.joga.cz (včetně obrázku)
https://joga.cz/system/1-d%C3%ADl/sarva-hita-%C3%A1sany-5-%C4%8D%C3%A1st/p%C5%99edklon-s-rovn%C3%BDma-nohama

Žádné komentáře:

Okomentovat