pondělí 16. ledna 2017

Ovčí rouno, pohankové slupky

Dnes bych se s Vámi ráda podělila o to, čím vycpávám plyšáky, polštáře a další věci.

Oblíbila jsem si přírodní výplně jako je ovčí rouno a pohankové slupky.

Ovčí rouno
To je úžasný materiál na vycpávání waldorfských panenek, polštářů.
Používám také k plstění ať už k mokrému nebo suchému. Lze ho koupit i různě barevné. Je vhodné i pro malé děti tím, že pracují s přírodním materiálem.

Ovčí rouno má skvělé vlastnosti:
- je vzdušné a po pocitové stránce suché
- odvádí tělesnou vlhkost a pot od těla
- vytváří tzv. suché teplo, které zlepšuje krevní oběh a zmírňuje bolesti svalů, šlach a kloubů
- v zimě hřeje a v létě chladí
- nepřitahuje prach
- tvrdí, že vytváří prostředí nevhodné pro roztoče a že je vhodné pro alergiky (jiné zdroje uvádí opak - já jako alergik jsem zatím spokojená)
- má samočistící schopnost

Kupuji zde:
Buď v menším množství u Hanky Ženíškové - www.ovcipanenky.cz
má krásné ručně zpracované rouno nebo ve větším množství (pozor, zde není rouno úplně čisté, jsou v něm trochu zbytky trávy - na polštářek nevadí, pro obličej panenky ano) zde http://www.ceskeprikryvky.cz

Praní ovčího rouna:
Pere se vždy ve vlažné vodě, prostředkem na vlnu - ta musí obsahovat lanolin. Mácháme ve stejně vlažné vodě - střídání teplot nedělá rounu dobře. Lehce vymačkáme a sušíme na vzdušném místě, já suším vždy vodorovně, nejprve na ručníku a druhý den už přehozené přes šňůru.

Prostředky na vlnu např.:
- Perlano
- prací gel z ořechů od firmy Yellow and Blue

Péče o výrobky z ovčího rouna
Plyšové hračky a panenky z ovčího rouna dávám občas do mrazáku, aby se zabili případní moli. Vhodné např. u postaviček na roční stolek, které se používají jen část roku, aby byly po dobu nepoužívání v mrazáku, aby se k nim nedostaly moly. Moly mají vlnu velmi rádi.

Protože jsem si vlnu oblíbila, pořídila jsem si i deku plněnou ovčím rounem. Od té doby se mi stává, že i několikrát za den si lehnu na chvíli do postele, abych se s dekou potulila.  (koupeno od firmy Batex - http://www.ceskeprikryvky.cz)
Deka se má větrat na čersvém vzduchu za vlhkého, mlhavého počasí, aby nasála vlhkost. Poté zvětší svůj objem a lze jí vyklepat. Nesmí se vystavovat slunci (a to ani doma na posteli s otevřeným oknem).

Také kupuji dětem alespoň jedno merino tričko a jedny merino legíny na zimu. Výrobky mají skvělé vlastnosti právě tím, že jsou vyrobeny z ovčí vlny. Vlna děti prohřívá a zároveň odvádí vlhkost. Vlna je lehká, dýchá a je příjemná na kůži, redukuje zápach a zároveň děti zažijí přírodní nesyntetický materiál.

Pohankové slupky
používám jako výplň malých polštářků. 

Vlastnosti
Slupky umí dobře přijímat teplo i chlad. Dají se nahřát na slunci či radiátoru a použít jako přírodní zahřívadlo nebo naopak vychladit v lednici a použít jako studený obklad.
Při spaní slupky odvádí nadbytečné teplo a pot, tím se zvyšuje kvalita spánku. Slupky nepřijímají pachy, nejsou v nich žádní roztoči a jiné organismy. 

Nepraní a péče o slupky
Polštářky se neperou. Lze je vyvětrat v létě na sluníčku nebo vymrznout v zimě za oknem.

Kupuji zde:
- ve zdravých výživách např. prodejna Country life - firma Bioharmonie 160 g za 12 Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat