neděle 22. ledna 2017

Špaldové těsto na závin

Dneska mě kamarádka Iva poprosila o recept na špaldový závin. Je to můj recept oblíbený a velmi používaný.
Používám ho totiž nejen na závin, ale i na pizzu, pizza chleba, placky, svatomartinské rohlíčky, sušenky a další.

Ingredience
2 hrnečky špaldové mouky hladké (1 hrneček = 300 ml)
70 ml oleje (používám slunečnicový olej NA PEČENÍ od Alnatura - Drogerie DM, je bez příchuti)
150 ml vody
špetka soli

Těsto vyválíme na tenko a posypeme drcenými ovesnými vločkami (nebo strouhankou). Poklademe nastrouhanými jablky, které jsou smíchané se špetkou soli (díky tomu jablka zesládnou a není třeba používat cukr).
Posypeme rozinkami, oříšky nebo slunečnicovými semínky a skořicí.
Závin zavineme (na slepení použijeme vodu), propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára a pečeme na 200st. C cca 20 - 30 minut.
Když je dopečený začínají mu hnědnout okraje.
Před pečením ještě můžeme potřít závin jablečnou šťávou z jablek, aby pěkně zhnědl (vejce není třeba).

Minule jsem zkoušela kombinaci 2/3 špaldové mouky a 1/3 kukuričné mouky a také to bylo fajn.

Těsto lze využít i na pizzu (peču pak na 250 stupňů cca 6-8 minut), nebo pizza chleba - to stačí jen vyválet velkou placku.

Těsto je dobré i na sušenky, stačí do něj přidat slunečnicová semínka a sůl (nebo místo soli přidat shoyu - sojovou omáčku z DM) a rozkrájet na proužky.

Když se přidá kypřicí prášek asi 1 lžička lze z těsta udělat i koláče např. s makovou náplní.

Ještě tip na makovou náplň: používám namletý mák a svařím s trochou mléka, vody a rozinkami. Pak celé rozmixuji. Cukru není třeba.
Makovou náplň používám i do svatomartinských rohlíčků. Těsto se nakrájí na trojúhelníky, na širší okraj se dá lžička náplně a zavine se.

Zdroj: inspirováno receptem z http://www.varimezdrave.cz/celozrnny-jablecny-zavin/, ale jak koukám, tak už jsem ho úplně předělala.

1 komentář: