Ingredience:
1 kg jablek
voda
Postup přípravy receptu:
Asi kilogram jablek
dobře umyjte ve vlažné vodě, případně je vydrhněte kartáčkem
na zeleninu. Zbavte je stopek i okvětí. Nahnilá jablka
nepoužívejte.
Pak je nastrouhejte na hrubším struhadle i se
slupkou a jadérky. Nejvhodnější struhadlo je nerezové, neničí
vitamín C.
Jablečnou hmotu dejte
do tří- až čtyřlitrové zavařovací sklenice a hned zalijte
studenou vodou tak, aby alespoň 5 cm od hrdla láhve zůstal volný
prostor. Je potřebný pro kvašení a zabraňuje vytékání šťávy.
Nádobu přikryjte talířkem a uložte do místnosti s
pokojovou teplotou na 10 dní, dokud neustane kvašení. Její obsah
každý den jednou či dvakrát promíchejte čistou, jinými pachy
nenasáklou vařečkou.
Poté šťávu přelijte
přes hrubé silonové nebo nerezové síto, tuhé zbytky vyždímejte.
Sklenici mezitím dobře umyjte a přecezenou hustou šťávu do
ní vlijte. Opět ji přikryjte
a postavte do studené spíže, tentokrát na 20 dní, bez míchání a odkrývání. Pak už bude mít šťáva žlutohnědou barvu a konzistenci džusu. Přelijte ji přes gázu a rozlijte do vyvařených lahví. Zazátkujte je a ulože na studeném místě.
Užití:
- Nejlepší je užívat jablečný ocet hned po ránu na lačno ve formě nápoje. 2 lžíce smíchejte s teplou vodou, případně doslaďte medem a vypijte po malých doušcích. Je to ochlazující a osvěžující nápoj. Pro velké ochlazování by se však neměl pít dlouhodobě a celoročně.
- Výborný prostředek na srážení horečky - buď jako nápoj nebo vodu s octem na zábaly nohou a rukou tzv. octové ponožky. Je to vhodné i pro malé děti.
Pokud je horečka provázena pocitem horkosti, je nás postup jiný než u pocitu chladu. Pokud je pocit horkosti, podpoříme obranné mechanismy. Podpořit játra a vyrovnat vnitřní prostředí. K tomu účinně slouží jablečný ocet, který dáme do vody a dítě ho popíjí. Je třeba dbát na kvalitu jablečného octa - takový, který vznikl přímo kvašením jablek.
Účinky:
Zachovává si všechny enzymy, vitamíny, minerály a prospěšné látky, které obsahují čerstvá jablka. Má antibakteriální, antimykotické účinky. Působí jako přírodní antibiotikum, které ničí patogenní bakterie a viry v těle. Napomáhá dobrému trávení a podporuje štěpení tuků - vhodný jako doplněk při hubnutí.
Při pravidelném užívání posiluje imunitu organismu. a postavte do studené spíže, tentokrát na 20 dní, bez míchání a odkrývání. Pak už bude mít šťáva žlutohnědou barvu a konzistenci džusu. Přelijte ji přes gázu a rozlijte do vyvařených lahví. Zazátkujte je a ulože na studeném místě.
Užití:
- Nejlepší je užívat jablečný ocet hned po ránu na lačno ve formě nápoje. 2 lžíce smíchejte s teplou vodou, případně doslaďte medem a vypijte po malých doušcích. Je to ochlazující a osvěžující nápoj. Pro velké ochlazování by se však neměl pít dlouhodobě a celoročně.
- Výborný prostředek na srážení horečky - buď jako nápoj nebo vodu s octem na zábaly nohou a rukou tzv. octové ponožky. Je to vhodné i pro malé děti.
Pokud je horečka provázena pocitem horkosti, je nás postup jiný než u pocitu chladu. Pokud je pocit horkosti, podpoříme obranné mechanismy. Podpořit játra a vyrovnat vnitřní prostředí. K tomu účinně slouží jablečný ocet, který dáme do vody a dítě ho popíjí. Je třeba dbát na kvalitu jablečného octa - takový, který vznikl přímo kvašením jablek.
Účinky:
Zachovává si všechny enzymy, vitamíny, minerály a prospěšné látky, které obsahují čerstvá jablka. Má antibakteriální, antimykotické účinky. Působí jako přírodní antibiotikum, které ničí patogenní bakterie a viry v těle. Napomáhá dobrému trávení a podporuje štěpení tuků - vhodný jako doplněk při hubnutí.
Jablečný ocet má v těle zásaditou reakci, tím pomáhá detoxikovat tělo.
Jablečný ocet ředí krev. To má také dopad na pročištění organismu od zamořujících zplodin způsobených nevhodnou stravou. Ničí hnilobné bakterie ve střevech.
Dále:
- Čistí ledviny
- Léčí infekce dutin, bolesti hlavy, bolesti v krku a chřipku
- Čistí pleť a tím odstaňuje problémy jako je akné nebo dermatitida
- Napomáhá ke snížení krevního tlaku a cholesterolu
- Ničí candidu (kvasinkovou infekci) a houby, osídlí střevo přátelskými bakteriemi, čímž obvykle zastaví touhu po cukru
- Pomáhá při dně, artritidě a ztuhlých kloubech
- Podporuje tvorbu žaludečních kyselin, odstraňuje pálení žáhy
Zdroj:
Původ receptu si již nepamatuji, pravděpodobně od Judity Hofhanzlové.
Účinky jsou odtud:
http://veganza.cz/index.php/zdrave-potraviny/286-jablecny-ocet-zazracny-elixir
Plus něco z knížky Radost ze zdravých dětí - Strnadelová, Zerzán
Žádné komentáře:
Okomentovat