pátek 20. ledna 2017

Posilující polévka (slepičí, hovězí či vegetariánská)

Již dva roky vařím v zimě vývar ze slepice. Vlastně  jsem spojila dva recepty v jeden.
Prvním receptem je klasická slepičí polévka dlouho vařená a tu jsem doplnila receptem, který jsem dostala od paní doktorky, když jsem chodila na rady do Mostu ke zdraví (Čínská klinika). Jediná úprava je v tom, že já tuto polévku vařím 8 hodin, aby byla pořádně silná. Má pak úplně jiný náboj. Těch osum hodin mi někdo poradil - že prý se u nás vždycky slepice vařila takhle dlouho a podávala se maminkám po porodu a při nachlazeních.

Takže posilující polévka "Obnova základu" po vyčerpávajících onemocněních nebo po porodu. (text zkrácený)
Už ve starověké Číně šla léčba ruku v ruce s dietetikou a prevencí. Když už lidé prodělali nějaké onemocnění, které je vyčerpalo, snažili se o to, aby se jejich "síla" co nejlépe a nejrychleji zregenerovala.

Ti, co cítí, že potřebují doplnit sílu, tedy QI /čti či/ (pocit vyčerpání, únava), použijí pro základ 1 kg hovězího masa (nejlépe zadního).
Ti co cítí, že potřebují doplnit "matérii", tedy YIN /čti jin/ (např. po nadměrném pocení), použijí jako základ celé kuře (já používám slepici).
Je samozřejmě možné maso kombinovat a použít 1/2 kuřete a 1/2 kg masa hovězího.
Vegetariáni mohou použít obilné zrno a sojové boby v poměru 2:1 tzn. cca 150g : 75g

Ingredience:
(některé ingredience lze samozřejmě vynechat nebo vyměnit za jiné - já dávám zeleninu podle toho co mám zrovna v lednici, maso kupuji na polévku cíleně, důležité je koření, zázvor a pak směs Obnova základu, ale když směs nemám polévku vařím i bez toho, protože slepičí vývar je posilující i tak. Slepici kupujeme mraženou v Kauflandu. Nejlepší je samozřejmě čerstvě zabitá ze dvorka).

maso viz. výše
2 větší mrkve
1/4 menšího celeru
1/4 kapusty
1 větší cibule
4 plátky čerstvého zázvoru
3 lžíce francouzského droždí (sušené lahůdkové)
sůl
sojová omáčka Shoyu nebo Tamari
nové koření
kuličkový pepř
bobkový list
kmín
sáček bylinné směsi Obnova základu (ten lze zakoupit např. v Mostu ve zdraví na Andělu za cca 36 Kč - vyrábí firma TCM Bohemia).
Labužníci mohou na závěr ještě přidat ječmenné miso a sezamovou pastu Tahini.

Postup:
Očištěné a omyté maso - nebo přes noc namočenou sóju s obilovinou - vložíme do tlakového hrnce (já používám obyčejný 6ti litrový hrnec), přidáme vodu /místo vody můžeme použít i červené víno/, sůl, cibuli, kuličk. pepř, nové koření, kmín, bobkový list a bylinnou směs Obnova základu a pod tlakem vaříme minimálně dvě hodiny.
(Já vařím 8 hodin v obyčejném hrnci, né papiňáku, s pokličkou a nechám neviditelně probublávat. Bez pokličky se vývar skoro vypaří. Vegetariánům doporučuji dát koření do látkového pytlíčku, nelze ho pak vyndat).
Po uvaření přes síto scedíme do připraveného kastrolu. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a zázvor, fr. droždí, sojovou omáčku, podle potřeby dolijeme vodou a vaříme cca 20 minut.
(Pozor, já vše přecedím a pak sliji do předem připravených sklenic - pozor na prasknutí skla, nutné vložit kovovou lžíci - a zavíčkuji. Jen jednu část použiji hned na polévku, do které vložím zeleninu....
Na závěr do hrnce vložíme obrané a naporcované maso či obilovinu s boby.
(Pokud vařím maso 8 hodin, tak ho už do polévky nedávám, pro mě už hodnotu vydalo.)
Na talíři můžeme dochutit 1/4 kávové lžičky misa a lžičkou sezamové omáčky Tahini.
Takto připravená polévka nám v lednici vydrží cca 4 dny. Doporučená konzumace je 2x denně jeden talíř po dobu 4 dnů.

A ještě sem přidám text o slepičí polévce co jsem našla na netu a co mě zaujalo:

Nejlepší lék při nachlazení je slepičí polévka
Poprvé prý ji doporučil Maimonides, proslulý lékař 12.století. Sultán Saladin, mocný muslimský vojevůdce, požádal lékaře o lék na astma pro svého syna. Maomonides předepsal slepičí polévku.
Jak si máme její účinky vysvětlit, když chceme všechno měřit, vážit, zkoumat pod mikroskopem? Slepice je bílkovinná potravina, a ty obsahují přirozenou aminokyselinu cystein, která se při vaření polévky uvolní. Cystein se podobá léku acetylcystein, podávaný lékaři pacientům s bronchitidou a infekcemi dýchacích cest. Dříve se acetylcystein dokonce z kuřecího peří a kůže vyráběl. Tato látka patří do skupiny mukolytika, má tedy schopnost zmenšit množství hlenu v plicích a ten je snazší vypudit.

Historie léčení slepičí polévkou
V roce 1978 byl v prestižním lékařském časopise Chest doktorem Marvinem Sacknerem uveřejněn výsledek výzkumu účinků slepičí polévky. Výzkum proběhl tak, že skupina 15 mužů a žen usrkávala horkou slepičí polévku, horkou nebo studenou vodu. Za 35 minut změřil doktor rychlost, jakou hlen a vzduch protékaly nosními cestami. Jednoznačně zvítězila slepičí polévka. I páry z této polévky mají léčivé účinky. Abyste zvýšili účinnost slepičí polévky, doporučil doktor Ziment do polévky přidat pálivá a pikantní koření-cibuli, česnek, feferonku, pepř, kari. Takováto polévka se dá považovat za nejlepší lék proti nachlazení.

Jak léčit slepičí polévkou?   
Polévku je vhodnější pomalu usrkávat, než ji pít, protože její účinek trvá asi ½ hodiny. Tak proč si takovou příjemnou léčbu nedopřát v plné míře. Lékaři čínské medicíny k tomuto receptu, který je v Číně známý od nepaměti, přidávají ještě doporučení o době pomalého vaření. Čím déle, tím lépe. Probublávat může polévka 10-12 i více hodin, do vývaru se uvolní více účinných látek a vývar získá vysokou energetickou (to není kalorickou) hodnotu. A do polévky můžete přidat i tak oblíbený čerstvý kořen zázvoru, zvýší se tím pocení a ústup škodlivých látek pokožkou ven.
Zdroj:
Obnova základu - letáček od www.tcmbohemia.cz
Slepičí polévka - http://gemmoterapie.cz/babske_rady_o_bylinkach-s104/slepici_polevka_pri_nachlazeni-s158/

1 komentář: